LJUBAV ZA LJUBAV; LJ za LJ / 2022.

LJUBAV ZA LJUBAV; LJ za LJ

Svibanj 2022.g.


LJUBAV za LJUBAV (LJ za LJ) je predstava o „čaroliji za koju nam ne treba čarobni štapić“, o onome što je“ beskonačno, neodređeno i nema zakona“, „smisao života, htjeli mi to priznati ili ne“. Jer „ljubav je neizbježna i bez nje ne možeš voljeti niti biti voljen“, premda „može imati posljedica“ „lansirajući te među zvijezde pa potom strovaljujući u najdublje ponore“….

To su samo neka od promišljanja mladih glumaca-ica, različitih dobi u velikom rasponu, koji su uz puno razgovora, emocija i improvizacije pretočili ono šta za njih jeste ljubav i trebala bi biti, u  svoje tekstove o njoj.

Razmišljanja mladih glumaca-ica, autora-ica tekstova predstave, profesionalni kazališni umjetnici, autorski tim predstave, pretočio je u post dramsku predstavu čija radnja nije linearna a izgovorena riječ nije jedino objašnjenje „ljubavi“ koja u racionalnom i iracionalnom spektru može, hoće i želi dodirnuti publiku.

Više od 100 crvenih balona u obliku srca koji su na sceni simbol su nas samih. Svih, i glumaca-ica na pozornici i publike u gledalištu, koji smo svi VELIKA LJUBAV. Rođeni u njoj i za nju. Razmjenjujući je i nesebično dajući jedni drugima, plešući s njom i u njoj, ljubav postaje jedini i najvažniji nematerijalni uvjet života. Svih nas na Planeti Zemlji: i ljudi i životinja i biljaka…. gdje je SRCE fizički organ koje svojim neumornim ritmom predstavlja bit života. Čak i onda kada neujednačeno i uzbuđeno tuče, kada se zaljubimo ili mislimo da nam nije dovoljno uzvraćena, da je nemamo dovoljno…

„Ma, nema veze“, kako kaže u predstavi jedan glumac osmaš, nakon svojih prvih  zaljubljivanja. „Svi imamo loše dane, ali zato imamo uvijek i nekog da taj dan učini dobrim, da se probudio i krenemo u još jedan novi dan“, odgovara jedna od mlađih glumica dok treća, starija od oboje, viče: „Jedva čekam ponovno se zaljubiti i vjerovati svemu što je lijepo. Trčati glavom bez obzira izmaštanim putevima zbilje, s naočalama u kojima su sve boje šarenije, a problemi nevidljivi“.

VIŠE OD 100 CRVENIH BALONA U OBLIKU SRCA NA POZORNICI, poklon publici tijekom i na kraju predstave….

Predstava traje 50 min. Primjerena je svim uzrastima; 11+

LJUBAV ZA LJUBAV; LJ za LJ je imala premijeru 26.05.2022. g. s početkom u  19,30 h u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka.

BROJ PUBLIKE: 150 djece, mladih, odraslih i umirovljenika

Ulaznice za premijeru nismo naplaćivali, zbog štetne organizacije rada Uprave HKD-a, već je sva publika došla na naš poziv, uz našu POZIVNICU.

Predstava je u javnim potrebama za kulturu u 2022. g. Grada Rijeke, PGŽ-a i Ministarstva kulture RH.

Predstavu možete pogledati na ovoj poveznici: 

https://youtu.be/LSDeuUdnoNc

Poveznica na kritiku o predstavi u Novom listu 28.05.2022. g. 

https://www.novilist.hr/ostalo/kultura/kazaliste/bili-smo-na-premijeri-kazalisne-av-radionice-malik-predstava-o-pojmu-i-znacenju-ljubavi/

NEKI OD TEKSTOVA PREDSTAVE:

„MA, NEMA VEZE“, Dino Petrinić 14 g.:

2019 Godina je. Deveti mjesec, počela je škola. Profesor imenuje nove učenike koji su došli u naš razred. Među njima je i Nicol, cura koja je došla iz škole Trsat jer se obitelj preselila negdje oko mog kvarta. Nicol je, onako, onako….  Voli izlaske, zabave i sve što vole mladi.

A mladi vole upoznavati nove ljude pa sam joj prišao da je pobliže upoznam. Gledali smo se u oči i bilo mi je jako čudno pričat s njom, jer sam imao neki čudan osjećaj…neku simpatičnost. Naravno, razgovor nije trajao baš dugo, a i Nicol je otišla do boljih prijatelja u našem razredu. Vani su počele priče kako se Dora svima sviđa, ali je zauzeta. ,,Ma, nema veze” - to je bila i još uvijek je najpoznatija kada se spominje Nicol. Ima nešto u nama, dečkima, neki čudan osjećaj i potreba za razgovorom s nekom curom. Kad ju gledaš u oči cijeli svijet se okrene, ona se krene smijat, a prijatelj ti dobacuje ,,Šta je, jel frka a?” uz neki ludi smijeh. Nicol bih znao opisati i da me probudite u ranu zoru, visoka je 160, možda malo više. Ima smeđe oči i predivan osmijeh. Većina moje ekipe se zaljubila u nju zbog razvijenog tijela, ali ja sam prvo gledao lice i karakter. Svi misle da to nije istina. „Ma, nema veze“.  Kvartom su počele kružit priče da sam joj maltretirao mlađeg brata. Nije istina…Dobro, možda jesam, ali malo. Predivna je kad se ljuti, a nikako je ne mogu shvatit ozbiljno kad je ljuta i kad viče na dečke, presmiješno je.  Od dana kad joj je nas troje maltretiralo brata, Nicol nije dobra s nikim od nas, ali kako kažu: „Ma, nema veze“. A za mene ima veze…Istinita priča, jučer sam joj prišao i pitao je da popričamo zbog svega što se dešava, jer ne želim da budemo u lošim odnosima. Simpatično, Nicol je rekla nešto sličnome ,,Ma, nema veze.”! Rekla je ,,Bilo pa prošlo.” Ha ha, nije mi jasno zašto druge cure to ne kažu. Cijelo to vrijeme dok je bila ljuta, svi dečki iz ulice su pomislili da su krivi, svi su htjeli bit dobri s njom. Kad je rekla da nema veze, osjetio sam nešto, ne mogu opisati što, ali mislim da je nešto dobro, nešto pozitivno. Možda imam šanse, a možda i ne. Vidjet ćemo. Ako ne uspijem? „Ma, nema veze“.

LJUBAV JE SMISAO ŽIVOTA“ , Mia Demirović 12 g.

Ljubav  je smisao života. Htjeli mi to priznati ili ne. Svi ju želimo u životu, ali zašto ? Ljubav je ono što nas pokreće, ona nas svako jutro tjera da se probudimo i krenemo u još jedan novi dan. Može biti prema članu obitelji, životinji, ili prijatelju. Svi imamo loše dane, ali zato većina  ima i nekoga da učini taj dan dobrim.

„MOJA PRVA LJUBAV“, Luka Troskot 7 g.

Stavio sam joj ruke preko ramena. Zvale se Paula. Onda je ona meni zagrlila moje ruke, pa smo išli prati ruke. Sjeli smo za isti stol i ona mi je rekla da je zaljubljena u mene. Ja sam joj rekao da mi se sviđa.Izašli smo van, a ja se nisam imao s kim igrati. Onda mi je Paula došla i rekla da će se ona igrati sa mnom. Igrali smo se lovice. Pomagali smo si u vrtiću. Kad bi meni bilo teško, ona bi mi pomogla tako da mije pomogla nositi kutiju s igračkama. Postali smo prijatelj i prijateljica.Uvijek smo se lijepo družili u vrtiću i vani. Puno smo se voljeli.

„MOJA PRAVA LJUBAV ĆE SE POJAVITU NA VRATIMA…“, Petra Borovac 18 g.

Prvi put kada mi je netko rekao da mu se sviđam to je bilo u osnovnoj školi, ali tad sam bila još nezainteresirana da doznam što je ljubav i lako bih ignorirala sve dečke koji su mi prilazili. Ali dečki nisu bili jedini koje je interesirala ljubav jer su mi se moje prijateljice znale žaliti o njihovim neuspjelim pokušajima da priđu dečkima. I tako sam ja ljubav u školi igrala kao Kupid jer bih ja bila osoba koja bi govorila svima tko se njima sviđa.Tek sam nakon kraja osnovne počela razmišljati o tome što je ljubav i kada će se ona meni dogoditi. Kroz duboko razmišljanje zaključila sam da će se moja prava ljubav sama pojaviti na vrata te da je na meni da samo čekam i živim svoj život kao i uvijek.

Glumci/ice u dobi od 7-20 g, AUTORI TEKSTOVA predstave:

Eufemija Babić, Ena Ban, Petra Borovac, MiaDemirović, EneaFrlan, Jan Ilić, Laura Ivas Jurković, Vanda Linić, Dino Petrinić, Karin Sušanj, Lucija Šimunić, Luka Troskot

AUTORSKI TIM:

Redateljica/dramaturgija izvedbe: Denis Kirinčić

Suradnica u režiji/dramaturgiji izvedbe: Nerma Kreso Kavain

Kostimografija: Tajči Čekada

Oblikovanje zvuka/glazba: Enver Krivac

Oblikovanje rasvjete: David Dubrović

Oblikovanje vizuala/snimanje: Tajana Vučenov

Fotografije: Tanja Kanazir

Asistent student svima u svemu: Edi Kačarik

Video

Video: LJUBAV ZA LJUBAV; LJ za LJ / 2022.