Ja glumac / 2014.

Ja glumac

2014.


O glumačkim snovima i kako ih realizirati.

Ja glumac je autorski "projekt predstava" čija je početna zamisao bila poslušati, a zatim dati glas generaciji mladih koji planiraju svoj život posvetiti izvedbenim umjetnostima. Tako predstava zapravo postaje odjek budućnosti. Započinje pitanjem "zašto sam se upisao/la u dramski studio, što od njega očekujem"? Koliko je kod mladih prisutna doza maštanja, a koliko ima realnosti koja započinje izjavom:"Ja želim biti glumac"? Jesu li u svojoj zanesenosti velikim planovima svjesni koliko ih to obvezuje na konkretnu odluku, predanost i rad. Predstava nam otvara prozor i daje uvid u ono što se događa u glavama djece koja se već od mali nogu žele baviti glumom. Pokretač predstave je upravo njihova vizija tog, glumačkog svijeta. Kroz dugotrajan, gotovo dokumentiran proces rada, razgovora, upoznavanja i vježbi, upoznali smo i spoznali koliko je bogat i važan njihov unutarnji život i njihova mašta.

Predstava je stoga prvenstveno namjenjena upravo njima samima jer su radeći na njoj dobili jedinstvenu prigodu izraziti se, reći jasno i glasno o čemu maštaju i ostvariti tu maštariju. Radom na predstavi, korak po korak, dogodila se konkretizacija želja budućih glumaca i ponekih redatelja što će se jasno, pregledno ali čarobno i zavodljivo prokazati u svim scenama koje su produkt mašte, najskrivenijih želja, promišljanja, planiranja, napornog rada cijelog tima i na kraju same izvedbe. Zatim je namjenjena i svima ostalim, starijoj generaciji, mamama, tatama, učiteljima, profesorima, pedagozima a naručito mladima koji će gledati predstavu i možda u sebi probuditi i pronaći želju, ideju ili strast i "uhvatiti" se svoga sna, shvatiti da nije nedostižan i da je vrijedan ostvarenja.

U predstavi, osim polaznika Malika Rijeka, sudjeluju glumci Hrvatske drame HNK Ivan pl. Zajc i poseban gost Rade Šerbedžija.

premijera: HKD na Sušaku, listopad, 2014.

Autorski tim:

Autorski projekt Renata Carola Gatica i Rebeca Agić i suradnika: Denis Kirinčić, studenti APUR-ia pod mentorstvom prof. Lara Badurina i prof. Barbara Bourek.

Video

Video: Ja glumac / 2014.