Djevojčak u vještičjem vrtlogu / 2012.

Djevojčak u vještičjem vrtlogu

2012.


Prema pričama Roalda Dahla.

Ova, po mnogo čemu kontroverzna priča prati sudbinu junaka koji se igrom slučaja susreće s najgorim svjetskim vješticama te je prisiljen suprotstaviti im se uz pomoć svoje bake. Borba s vješticama je bespoštedna, teška i u mnogo čemu komplicirana, a posebno s obzirom na činjenicu da je protagonist dijete.Dahlovo djelo nipošto ne robuje stereotipima i ponekad se čini da je primjenjenije odrasloj publici nego djeci.

Odlučili smo postaviti ovu suvremenu bajku jer je bila jednako izazovna autorskom timu predstave kao i izvođačima - djeci i mladima. Priča je po mnogo čemu zanimljiva i drugačij - vještice su naizgled obični ljudi, nemoguće ih je raspoznati na prvi pogled, glavni junak nije apsolutni pobjednik, borba protiv zla nije jednostavna, niti jednostrano prikazana. Tekst je upravo zbog toga nudio mnogo prostora za igru i niz kreativnih rješenja. Predstavom pokušavamo pokazati koliko vanjština može zavarati i koliko svaka borba za pravdu iskazuje truda, žrtve i hrabrosti od strane pojedinca koji se u nju upušta. Ishod za protagoniste nije apsolutno pozitivan, no predstava nas uči koliko je važno u svakoj situaciji, koju nam život donese, pronaći nešto dobro te kako dobrotu i snagu pomoću koje možemo nastaviti s borbom nosimo u sebi. 

Ono što je u radu svakako bilo najvažnije jest zajedništvo - u igri, kreaciji priče, kreaciji pojedinačnih uloga. Svi izvođači gotovo stalno prisutni na sceni, što iziskuje visok stupanj koncentracije i zajedničke igre. Svaki izvođač igra više uloga pa smo pokušavali zajedno kroz igru shvatiti procese glumačkih transformacija. Djeca i mladi su svojom kreativnošću i razigranošću iz improvizacija dolazili do procesa stvaranja predstave. Naučili su kako poštovati partnera, kako pomagati jedni drugima tijekom izvedbe i koliko je unačajna suradnja u svakoj fazi procesa. 

premijera: HKD na Sušaku, 16.10.2012.

Autorski tim:

Redatelj i adaptacija teksta: Helena Petković (tadašnja studentica kaz. režije na ADU Zg)

Dramska pedagoginja i asistent redatelja: Denis Kirinčić

Scenografija i kostimi: studenti APUR-ia pod mentorstvom prof. Lare Badurine

Video

Video: Djevojčak u vještičjem vrtlogu / 2012.