Djeca luke / 2019.

Djeca luke

2019.-20.


Postdramski kazališno / filmski projekt prema rock i punk pjesmama iz knjige "Riječke rock himne" Zorana Žmirića

Nakon obustave rada uslijed pandemije Corona virusa odlučili smo projekt Djeca luke raditi virtualno pomoću aplikacije Zoom. Predstava će zapravo postati film u kojem ćemo kombinirati i kazališnu i filmsku glumu. Premijerno ćemo ga prikazati na našem youtube kanalu, nadamo se do kraja 2020. Okupili smo filmsku ekipu suradnika, napisali sinopsis filma i u njemu zadržali priču o buntu i odrastanju u našem gradu. Baviti ćemo se više filmskom glumom i snimati puno scena pomoću zoom-a iz vlastitog doma; sobe, kuhinje ili wc-a, ali i dalje će nam Molo longo, dizalice i propala riječka industrija biti scenografsko-dramaturška okosnica zoom filma/predstave.

Projektom Djeca luke želimo ispričati priču o buntu i odrastanju te odnosu najmlađih generacija s gradom u kojem žive u određenom trenutku tranzicije. O odnosu pojedinca i cijelih generacija prema promjenama koje se događaju u društvu. 

I dalje ćemo rastresati uspavane glave prema promjeni učmalosti „statusa quo“ u kružnom suvremenom filmskom putovanju. Na tom putovanju baviti ćemo se pojedincem koji se suočava sa svojom intimom i reflektira usamljenost umjesto nje. Progovarajući o tom nelagodnom osjećaju traženja sebe govoriti ćemo o neizvjesnosti sudbine s kojom se trebamo uhvatiti u koštac, nevinošću nerealnih očekivanja i nadanja, te suočavanjem s datostima zbilje u kojoj se svatko treba ponovno uspostaviti i realizirati.

Unutrašnje krize na individualnom i kolektivnom svjesnom i nesvjesnom rezultiraju previranjima koja dovode do dramatičnih obrata traženje sebe bijegom od nemogućnosti suočavanja sa samim sobom i/ili kroz kolektivnu svjesnost otpora prema vanjskim čimbenicima koji ugrožavaju postojeći svijet. Nakon kriza baviti ćemo se temom ljubavi koja nas zaustavlja, smiruje i spaja bez obzira na dob, spol ili druge razlike. I nadalje ćemo sve sekvence našeg zomm filma/predstave ozvučiti vlastitim modulacijama glasa i krikovima proizvodeći puno kreativno-organizirane buke, kao i različitim instrumentima od lupanja s dva poklopca do kuckanja žličicama po staklenim čašama...

Predstava Djeca luke, sastavni je dio programa projekta Rijeka 2020. - Europska prijestolnica kulture, unutar programskih pravaca Slatko i slano i Dječja kuća. Riječko sveučilište je partner u projektu.

Sveučilište u Rijeci