Djeca luke / 2019.

Djeca luke

2019/20.


Prijavite se za rad na postdramskoj kazališnoj predstavi prema rock i punk pjesmama iz knjige "Riječke rock himne" Zorana Žmirića

U tijeku su upisi novih polaznika u dobi od 7 do 30 god. u škol. god. 2019/20., za program / postdramsku kazališnu predstavu Djeca luke - prijavite se ovdje.

Predstavom Djeca luke želimo ispričati priču o buntu i odrastanju te odnosu najmlađih generacija s gradom u kojem žive u određenom trenutku tranzicije. O odnosu pojedinca i cijelih generacija prema promjenama koje se događaju u društvu. Progovarujući o tome rastresti ćemo uspavane glave iz lagodnog bivanja prema promjeni učmalosti „statusa quo“. Predstavom izlazimo na riječki lukobran/šetnicu Molo longo koja predstavlja značajnu odrednicu grada Rijeke i svakog tko živi u njoj. Cijelom dužinom razgraditi ćemo ju u pojedine dramaturško-izvedbene cjeline te njome poput starogrč. kora voditi publiku na kružno postdramsko putovanje od ulaza na Molo longo do svjetionika na njegovu kraju. Na tom putovanju baviti ćemo se pojedincem koji se suočava sa svojom intimom i reflektira usamljenost umjesto nje. Progovarajući o tom nelagodnom osjećaju traženja sebe govoriti ćemo o neizvjesnosti sudbine s kojom se trebamo uhvatiti u koštac, nevinošću nerealnih očekivanja i nadanja, te suočavanjem s datostima zbilje u kojoj se svatko treba ponovno uspostaviti i realizirati.

Djeca luke

Unutrašnje krize na individualnom i kolektivnom svjesnom i nesvjesnom rezultiraju previranjima koja dovode do dramatičnih obrata traženje sebe kroz putovanja i migracije, bijegom od nemogućnosti suočavanja sa samim sobom i/ili kroz kolektivnu svjesnost otpora prema vanjskim čimbenicima koji ugrožavaju postojeći svijet. Nakon kriza koje se reflektiraju u prethodnim sekvencama baviti ćemo se temom ljubavi koja nas zaustavlja, smiruje i spaja bez obzira na dob, spol ili druge razlike. Po uzoru na starogrčko kazalište riječku rock himnu Ajmo Rijeka Ri-vala koristiti ćemo umjesto prologa na ulazu Molo longa, a Kad noć padne na grad Metrobolika umjesto epiloga u šapatu mrmorećih zvukova tišine i svjetlosti svjetionika na kraju Molo longa. Sve sekvence predstave ćemo ozvučiti vlastitim modulacijama glasa i krikovima proizvodeći puno kreativno-organizirane buke, kao i različitim instrumentima koje ćemo izraditi od motornih pila, zavijanja sirena za uzbunu do različitih šuškalica.

Radom na predstavi polaznici će stjecati glumačko-izvedbena znanja i vještine putem različitih vježbi i igara koncentracije, pokreta i govora; znanja o rock i punk glazbe putem pjesama iz knjige "Riječke rock himne" Z. Žmirića; svjesnosti o tijelu, prostoru izvedbe i sebe u prostoru u odnosu na druge sudionike zajedničke dramske igre; vještinu savladavanja i nošenja s tremom od javnog nastupa te razvijati maštovitosti, kreativnosti, samopouzdanja, kritičnosti i samokritičnost, kao i humana moralna načela.

Program se odvija u HKD na Sušaku Strossmayerova 1 u Rijeci i na Molo longo.

Predstava Djeca luke, sastavni je dio programa projekta Rijeka 2020. - Europska prijestolnica kulture, unutar programskih pravaca Slatko i slano i Dječja kuća. Riječko sveučilište je partner u projektu.

Sveučilište u Rijeci

Termini i raspored grupa:

  1. MLAĐA 1 (7-12 g.): srijeda 16,45-19,45 h
  2. MLAĐA 2 (7-12 g.) petak 16,45-19,45 h
  3. SREDNJA (12-15 g.) srijeda i petak 20-21,30h
  4. STARIJA 1 (15-25 g.) subota 9-12 h
  5. STARIJA 2 (15-25 g.) subota 12,30-15,30 h

Kazališna radionica Malik Rijeka vrši upis novih polaznika u dobi od 7 do 25 god. u škol. god. 2019/20., za program / postdramsku kazališnu predstavu Djeca luke - prijavite se ovdje.

Programski koncept Kazališne radionice Malik

Naše područje djelovanja je kazališna umjetnost manifestirana u različitim izvedbenim formama dramskog i postdramskog kazališta, postavljajući u izvođačko i glumačko žarište najmlađe generacije pod mentorstvom profesionalnih kazališnih umjetnika u svim segmentima predstava. One postaju mjesto njihova metafizičkog bunta, kritičkog preispitivanja i prikazivanja svojih unutrašnjih nedoumica i kriza kao i svih devijacija društva koje ih okružuje i u kojem odrastaju i sazrijevaju. Sve njihovo skriveno, nedorečeno, nedosanjano i zbunjujuće potičemo da se kritički i kreativno razvije u svim segmentima njihove osobnosti, te da duboko ekspresivno proživljeno u krizi stvaranja i kroz nju izađe kao „snažan glas“ ogoljelog uma i emocija na svjetlost dana. Angažirano i glasno izražavajući i umjetnički artikulirajući ideje, stavove i razmišljanja otvaramo se našoj publici pozivajući je na daljnji dijalog, konfrontaciju, akciju i zajedničko kritičko i angažirano umjetničko, kulturno, društveno i etičko djelovanje, zasnovano na promjenama paradigmi i dominantnih koncepcija afirmacijom problema i pitanja koje one ne zahvaćaju. Svojim programima preispitujemo i širimo granice demokratičnosti polja kulture rukovodeći se principom ideje pristupačnosti kazališta svima, posebice onim slojevima društva koji su zbog izrazitih nejednakosti u njemu u riziku od siromaštva kao i svim ostalim slojevima koji su na društvenim marginama, odsječeni od svih kultrunih i umjetničkih događanja i djelovanja kroz njih. Njegujemo antielitizam približavajući se i dotičući sve slojeve društva svojom iskrenošću i neposrednošću, približavajući im se i izvan barijera kazališta kao „crne kutije“ kao odvojenog prostora između publike i izvođača, na vanjskim prostorima gdje urbana priroda „betona i željeza“ gradskih parkova i napuštenih hala izgubljene industrije intuitivno i neformalno zbližuje, kao i kroz neposrednu bliskost intimnih zbližavanja afirmiranjem u predstavama zajedničkih problema, trendova i pitanja.