Premijera zoom filma "kazalište u filmu" DJECA LUKE / 18.06.2021.

Premijera zoom filma "kazalište u filmu" DJECA LUKE

18.06.2021.


Pozivamo vas na premijeru i dvije reprize zoom filma DJECA LUKE koji će se održati 25., 27. i 29. lipnja s početkom u 19.45 h na YouTube kanalu Malika!

UPOZORENJE: film nije primjeren mlađima od 12 godina. Svi koji ga gledaju, gledaju ga na vlastitu odgovornost.
Za posljedice onih koji prekrše ovo upozorenje NE SNOSIMO NIKAKVU ODGOVORNOST jer smo ponosni buntovnici grada čiji neprikosnoveni kritički duh nosimo u sebi generacijski, odavna. SVIĐALO SE TO VAMA ILI NE, onda, kao i sada.

Nakon zajedničkog gledanja premijere filma organiziramo susret publike s autorskim timom i glumcima na Zoom platformi, gdje ćemo se predstaviti pojedinačno publici i razgovarati o tome kako smo stvarali film. Zoom razgovor moderira redateljica filma Denis Kirinčić. Poseban gost prvog Zoom razgovora je Marina Perazić.

Pozvat ćemo i neke od autora rock-punk tekstova (po kojima smo radili film) koji su iz „onog vremena“ da svi zajedno vidimo u „ovom vremenu“ koliko i kako se razlikujemo i što nas spaja i povezuje; onda u buntu rockerskih pjesama koje su postale riječke himne i sada, u filmu gdje o istome simbolički progovaramo u postdramskom izričaju „kazališta u filmu“.

Film će se na Youtube kanalu Malika prikazati reprizno u nedjelju, 27. lipnja i utorak, 29. lipnja s početkom u 19.45 h te sa Zoom razgovorima poslije gledanja filma u 21.00 h.

"Djeca luke" je zamišljen kao postdramska suvremena predstava s djecom i mladima, kazalište na specifičnoj lokaciji koja je svoju izvedbu trebala imati na Molo longu (riječkom lukobranu i šetnici) polovinom srpnja 2020.g.
Zbog epidemioloških uvjeta, čitav proces rada na predstavi prebačen je i prilagođen ''novom normalnom'' te se od rujna 2020.g. odvijao putem Zoom platforme i filmskih tehnika rada. Mladi glumci polaznici Malika u dobi od 9-18 god., uz dva profesionalna glumca i pod mentorstvom profesionalnih kazališnih i filmskih umjetnika, su putem digitalne Zoom platforme umjesto planirane predstave kreirali Zoom film „kazalište u filmu“. Na cijelom projektu od ideje, planirane predstave pa do stvaranja Zoom filma radili smo od listopada 2019.
Zoom igrani film Djeca luke nastao je dramatizacijom izabranih tekstova pjesama riječkih rock himni iz knjige Z. Žmirića. Filmom smo ispričali priču o Rijeci, buntu i odrastanju te odnosu najmlađih generacija prema gradu u kojem žive, u određenom trenutku tranzicije i krize uvjetovane globalnim poremećajima ravnoteže prirode. Kroz dramatiku i poetiku tekstova pjesama u postdramskom izričaju istražili smo prepoznatljivost identiteta Rijeke kao grada betona, željeza, mora, bure i propale industrije. Mladenačka energija bunta i kritičnosti spram društva koje nas okružuje sada kao i onda kada je nastajala glazba riječkih rock himne čine poveznicu u odrastanju različitih generacija Riječana i Riječanki. Duh originalne glazbe riječkih rock himni nastalih nakon 2. svjetskog rata, antifašističke borbe i samoupravnog društvenog sistema poslijeratne SFRJ povezali smo kroz dramatiku i simbolizam tekstova pjesama s duhom Rijeke u današnjoj Hrvatskoj.
Film se po uzoru na antičko kazalište odvija između prologa i epiloga u 4 dramaturške cjeline, unutar kojih su tematski povezani poetski tekstovi izabranih riječkih rock himni. Grad koji generira bunt pretače se u usamljenost pojedinca i njegovu intimu nostalgičnog ozračja izgubljene nevinosti čija nas ljubav na kraju grli, veže i zaustavlja ovdje… Dok noć pada nad Grad… Radnja filma nije linearno i racionalno povezna, već je posljedica unutrašnjih „krikova duha“ koji se vizualno pretaču jedni u druge iz simboličkih slika, emocija, unutrašnjih stanja i eksperimenta zvukom izgovorenih poetskih riječi, koje ponekad ne djeluju tako…
Prozori Zoom platforme u kojem glumci igraju odražavaju nemogućnost fizičkog dodira i zatvorenosti „novog normalnog“. Ponore odvojenosti prevazilaze snažne emocije naglašene brzim izmjenama iskričavih scena i isprepletene arhivskom građom o Rijeci, sada i prije. Pronaći sebe i svoje mjesto sazrijevajući i odrastajući u gradu betona, željeza, mora i bure isti je izazov sada kao što je bio i prije.

Autorski tim:
Denis Kirinčić - koncept, režija/dramska pedagogija i snimanje
Laura Marchig - dramaturgija
Tajči Čekada - rock-punk kostimi i rekviziti
Enver Krivac - glazba
Kristina Barišić - montaža

Uloge:
Profesionalni glumci:
ANA MARIA ŠTEFANAC
MARK ŠOKČIĆ
Polaznici Malika u dobi od 9-18 god.:
ENA BAN
LUCIJA BANDERA ULRICH
LUCIJA ČUGALJ
MIA DEMIROVIĆ
LOVRO GRDINIĆ
JAN ILIĆ
NINA JURJEVIĆ
VANDA LINIĆ
NIKA NAĐ
LOVRO PERČIN
DINO PETRINIĆ
DUNJA SMOKVINA
MAŠA ŠVERKO
MILA VUKUŠIĆ
Sudjelovanje u filmu:
ENA RADUNOVIĆ
VIVIANA VITKOVIĆ
Zahvale na dopuštenju za korištenje arhivske građe:

 

 

 na doniranim limovima

Film financijski podržali: