Premijera predstave „Basne u nama i oko nas“ / 10.06.2021.

Premijera predstave „Basne u nama i oko nas“

10.06.2021.


Predstavu BASNE U NAMA I OKO NAS napravila je prva „Covid generacija“ Malikovaca i Malikovki koja je uslijed ugroze pandemijom umjesto u dvorani, radila i glumila te cijelu predstavu pripremila na Zoomu.

Ipak, predstavu ćemo premijerno izvesti u nedjelju, 13.06.2021. u 16.30 h VANI NA OTVORENOM, U KAZALIŠNIM UVJETIMA, KAZALIŠTA NA SPECIFIČNOJ LOKACIJI, ispred zgrada škola na adresi Podhumskih žrtava 4, u Rijeci.

Ulaz na predstavu je besplatan. Broj publike je ograničen pa je obavezno izvršiti rezervaciju mailom na Turn on JavaScript! ili na broj 091 987 3296.

REDATELJICA I DRAMSKA PEDAGOGINJA DENIS KIRINČIĆ

GLUMCI/GLUMICE U DOBI OD 11-16 G.: ENA BAN, GALA BURILOVIĆ, LUCIJA ČUGALJ, LUKA KARAJICA, KIM KOMAZEC, NINA KRSTAČIĆ, DORIS KURELIĆ, DINO PETRINIĆ, TARA RADNIĆ

Predstava govori o ljudskim manama; licemjerju laskavaca, tvrdoglavosti, neznanju, nekorisnosti štetnih navika, neznanju i pohlepi. Svi ih dobro poznajemo jer su nekad jače, a nekad slabije izražene u svakome od nas. Zbog toga je ova predstava svojevrsno emotivno, intelektualno i moralno ogledalo u kojem se svi možemo vidjeti najiskrenije i najistinitije, bez uljepšavanja. Vidimo se onakvi kakvi ponekad jesmo, a možda ne bi željeli biti.

Predstava je koncipirana kao „kazališni vlakić“ u kojem pojedinu kompoziciju cijele „kazališne skladbe“ čine jedna klasična basna i jedna do dvije improvizacije na osnovu nje.  Improvizacije nam pokazuju kako pouka iz svake pojedine basne funkcionira te  gdje i kako se zrcali u ljudskom svakodnevnom životu. U basnama Malikovke i Malikovci glume životinje, a u svim improvizacijama, za koje su ujedno i sami napisali, glume - naravno, ljude.

Kostim u predstavi je na nivou znaka i često se gubi vizualna granica između životinja i ljudi. Svi glumci i glumice imaju više različitih uloga koje se pretaču iz basne u improvizacije pa opet u basne... Završavaju svi zajedno u „tragičnom kraju“ glumeći muhe iz Ezopove basne "Muhe", gdje one gube život zbog kratkotrajnog užitka. Time pokušavamo simbolički naglasiti koliko mane mogu našteti svakom ljudskom biću i kako ih zapravo sami generiramo. Nakon što muhe izgube život dolazi otrežnjenje u kojem glumci i glumice ponovno postaju ljudska bića, svjesna svojih mana kojima se plaho osmjehuju i smijući se odlaze sa scene.

 

SCENOSLIJED PREDSTAVE / PROGRAM:

1. NEKORISNOST / ŠTETNOST LOŠIH NAVIKA

PČELA I MUHE (Krilov)  -  impro SELIDBA (napisao Luka Karajica 16 g.)

2. NEZNANJE

MAJMUN I NAOČARI (Krilov) - impro KIŠOBRAN (napisala Doris Kurelić 15 g.)

3. LASKANJE

GAVRAN I LISICA (I.B. Mažuranić) – impro SVIĐA IM SE ISTI DEČKO (napisala Tara Radnić 13 g.; impro KAKO IPAK OTIĆI DO GRADA? (napisala Nina Krstačić 14 g.)

4. TVRDOGLAVOST

DVIJE SESTRE impro (napisala Ena Ban 13 g.) - DVIJE KOZE (I.B. Mažuranić)

5. POHLEPA

PAS I ODRAZ impro (napisao Dino Petrinić 14 g.) - MUHE (Ezop)

 

Predstava je u javnim potrebama za kulturu u 2021. g.