David Šostarec - komemoracija / 14.09.2019.

David Šostarec - komemoracija

14.09.2019.


Kazališna radionica Malik Rijeka organizira komemoraciju za svojeg prerano preminulog omiljenog člana Davida Šostareca. Komemoracija će se održati 16.09.2019. g. (pon.) s početkom u 19 h u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

David Šostarec - biografija

David Šostarec rođen je 02.06.1999.godine u Rijeci. Osnovnu školu pohađao je u Osnovnoj školi Kostrena u Kostreni. Nakon srednje škole upisuje Prvu riječku hrvatsku gimnaziju, jezični smjer, koju uspješno završava i maturira s odličnim uspjehom unatoč teške bolesti koja ga je zadesila u 3. razredu. Nakon završene srednje škole upisuje Filozofski fakultet u Rijeci, smjer Kulturologija koji nažalost nikada neće završiti jer ga je okrutna bolest spriječila u tome.

David je vrlo rano pokazivao umjetnički talenat i dušu. Tako od 2-8 razreda pohađa glazbeni tečaj sintisajzera kod profesorice Milvije Vitković, s kojom je imao nekoliko uspješnih koncerata. U šestom razredu osnovne škole osvojio je 2. mjesto na natječaju Turističke zajednice Kvarnera za najbolji literarni rad za pjesmu pod nazivom “MORE”, te sa istoimenom pjesmom 1. mjesto za sudjelovanje na literarnom natječaju “Duša moja hrvatski je kraj” i očuvanje svih idioma hrvatskog jezika u Babinoj Gredi. Također je uspješno sudjelovao na Hrvatskom školskom susretu LIDRANO 2013. godine predstavljajući svoju Osnovnu školu Kostrena.

Kad je bolest započela 2017. godine neumorno je počeo čitati te je pročitao stotine knjiga. Čitajući tolike knjige počeo je i sam pisati, te je postao član Hrvatskog društva književnika. Tijekom svoje bolesti u cijelosti je završio knjigu/roman pod nazivom “KERER” za koju je pozitivnu recenziju napisao književnik Siniša Matasović, te će navedena knjiga uskoro ići u tisak kao njegov prvi i jedini književni uradak. Pored toga je napisao još dvije knjige na engleskom jeziku koje nisu završene.

Nekoliko godina bio je član Kazališne radionice “MALIK” Rijeka u kojoj je ostvario značajne uloge u uspješnim predstavama “Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba”, režija M. Kovač i “Kako ti je kod kuće? ”, režija D. Kirinčić. U „Maliku“ je osim glume, koju je obožavao, stvorio prekrasna prijateljstva koja su mu bila ogromna podrška tijekom cijelog trajanja njegove duge i teške bolesti.

Također vrijedno je napomenuti da se David već teško bolestan sam prijavio na audiciju za snimanje filma prošle godine, koju je prošao i ostvario ulogu u filmu pod nazivom „Ako te zagrlim ne boj se“ Indiana Production u Trstu. David je bio i nositelj glavne uloge u filmskom spotu Udruge „Moje mjesto pod suncem“ koji je također snimljen prošle godine.

I za kraj Davidove najbolje i najodanije prijateljice sa glume Natali Ban, Valentina Ban i Tajana Vučenov snimile su dokumentarni film o Davidu i njegovoj borbi s okrutnom bolesti, koji će večeras biti i prikazan, te su nam otkrile da ime DAVID na hebrejskom jeziku znači LJUBLJENI što je David za svog kratkog života i bio.